top of page
Etsi
  • Writer's pictureJenny Nyman

Vältä remonttipainajainen


Remonttia teettäessä monta asiaa voi mennä pieleen. Useimmiten kyse on hinnasta, laadusta, tai vahingosta. Myös aikataulu on asia josta usein kuulee, mutta se on pienempi ongelma verrattuna vinosti laatoitettuun kylpyhuoneeseen. Remontin suunnittelu ja toteutus on huomattavasti ajateltua vaikeampi. Tiedätkö edes mistä kuuluisi aloittaa? Missä järjestyksessä työt kuuluu tehdä? Nämä on asioita jotka kannattaa ottaa huomioon jos meinaat teettää remontin usean eri urakoitsijan voimin. Esimerkiksi jos purat sekä kylpyhuoneen että keittiön samanaikaisesti niin ettei sinulla ole asunnossa juoksevaa vettä laastien sekoittamiseen ja siivoamiseen, sinulla on edessä hidaste. Lue tästä miten vältät todellisen remontti painajaisen.


1. Tiedä mitä haluat!

Ensin teet selkeän suunnitelman itsellesi. Jos teet sopimuksen remontista ja alat muuttamaan sen sisältöä radikaalisesti, sopimus ei enää päde. Mahdollisesti sinun muutokset muuttavat sopimuksen aikataulua ja hintaa, joten kysy aina urakoitsijalta mitä muutos tarkoittaa hänen työn kannalta ja hinnalle. Se saattaa aiheuttaa suuria määriä lisätöitä. Vasta kun olet 100% varma siitä mitä haluat aloitat työn kilpailuttamisen. Usein tässä kohtaa saat ammattilaisen vinkkejä, eli ammattilainen osaa kertoa miten pääset huomattavasti helpommalla ja halvemmalla pienillä muutoksilla.


2. Selvitä taustatiedot

Remonttia tekevän yrityksen täytyy kuulua ALV-rekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin (jälkimmäinen jos haet kotitalousvähennystä). Varmista myös että remontin tekijällä on vaadittavat vakuutukset kunnossa sekä tarvittavat luvat esim. putki- ja sähkötöille sekä vedeneristys-sertifikaatti. Älä myöskään tue harmaata taloutta, työlle ei ole takuuta eikä vakuutuksia voimassa kun sitä tehdään. Ne ikävä kyllä maksavat, joten siksi pienetkin remontit ovat kalliimpia kuin mitä ehkä odotit.


3. Älä vain kerro visioistasi vaan anna ne selkeästi kuvina

Asioista kannattaa toki puhua ja sopia yhdessä urakoitsijan kanssa mahdollisimman tarkasti. Varmista että puhut itse tekijän kanssa, etkä yrityksen edustajan kanssa. Mikäli kyseessä on edustaja, pyydä että lisäksi saat puhua tekijän kanssa ennen työn aloittamista. Edustaja ehkä käy läpi hinnan, ja työn todellinen tekijä on hänen työntekijä.


Puheen lisäksi kannatta piirtää, ja näyttää kuvia vastaavanlaisista lopputuloksista jotta tekijä ymmärtää mitä haluat. Muista kertoa mitä näyttämässäsi kuvassa on se mitä odotat tai mistä pidät. Sinulla saattaa olla epärealistinen odotus ja toteutus onkin jokin muu. Esimerkiksi jos kyseessä on keittiön välitilanlaatoitus, voit laatoitettavaan seinään piirtää laatoituskuvin, kirjoittaa minkävärinen laatta tulee mihin ja mihin se loppuu.


4. Pyydä kuvia aikaisemmista töistä

Tutustu urakoitsijan aikaisempiin töihin. Pyydä kuvia tai KVG 😇. Käytä apuna nettiä. Kaikesta kamalin painajainen on luokaton lopputulos. Se voi johtua monesta eri syystä kuten ammattitaidottomuus, kokemattomuus tai kiire. Syitä varmasti löytyy mutta väliä niillä kun parketti on vinossa ja rakoa seinään on 2cm jonka jalkalista ei peitä.


5. Tee aina kirjallinen sopimus

Sopimuksessa tulee vähintään käydä ilmi hinta, aikataulu, materiaalien kustannus, loppusiivous, takuu työlle, purku ja jätteiden pois vienti sekä kuka vastaa jätekustannuksista tms.


Jos sopimuksessa lukee ”kylpyhuoneremontti” niin kuuluuko siihen sähkö- ja putkityöt, vai lasketaanko ne lisä töiksi? Jollekin tämä kuulostaa ilmiselvältä, toiselle ei.


6. Muutama vinkki

Materiaalihankintoihin liittyen, esimerkiksi vedeneristys valmistajia on paljon. Valmistajat järjestävät tuotekoulutuksia käyttäjille. Itse annan tekijän vaikuttaa materiaali hankintoihin, sillä tietotaito on silloin parempi. Tutuilla laasteilla ja massoilla työ on nopeampaa ja jälki parempaa.


Kannattaa kertoa kaikki mitä tiedät remontoitavasta tilasta. Esim. aikaisemmat remontit, mahdolliset piilevät virheet ja vahingot. Nämä vaikuttavat aikatauluun, ja jos vastaan tuleekin isompi urakka ja urakoitsijalle ei ole annettu mahdollisuutta suunnitella tarpeeksi aikaa sinun remontille voi työ jäädä odottamaan kesken remontin.


Paras neuvo mikä minulla on antaa, on olla paikalla ja valvoa työn etenemistä ainakin päivittäin. Varmista että työt etenee (remontti on käsityötä joten työrauhaa on kuitenkin annettava) ja pääset vaikuttamaan ulkonäköön liittyviin asioihin.


Pyydä, että aina kun edessä on työvaihe joka vaikuttaa ainoastaan ulkonäköön ja käytännöllisyyteen sinulta kysytään ensin. Esimerkiksi joidenkin keittiövalmistajien tasot tulevat niin että niitä tulee leikkaa sopivan mittaisiksi itse. Säätövaraa on siitä syystä että takaseinä ei välttämättä aina ole suora. Haluatko silloin että taso loppuu kaapiston kanssa samaan linjaan vai tulee muutama cm yli? Pieniä mutta tärkeitä asioita jotka vaikuttavat lopputulokseen. Älä ikinä oleta mitään, varmista😁


Tuntityönä toteutettuja töitä täytyy valvoa hieman tarkemmin. Jos asunnollasi käy esimerkiksi maalari tekemässä työvaiheita tuntityönä, pyydä että sinulle ilmoitetaan tekstiviestillä kun on paikalla ja lähtee. Voit hyvin ilmaista asian niin, että se on maksulle edellytys, ja näin kuittaat työtunteja.


Pyydä apua työvaiheiden suunnittelussa, niin että asunnossa pystyy suorittamaan kaikki työvaiheet loppuun. Remontin aikana asunnossa on paljon tarvikkeita ja työkaluja remontoitavan huoneen ulkopuolella.


Hyvää sunnuntaita ja onnistuneita remontteja!


-Jenny



Teksti on kirjoitettu omien kokemusten pohjalta, sekä hyödyntäen alla olevia lähteitä.



https://www.uusisuomi.fi/uutiset/10-ohjetta-remontin-teettajalle-tyhminta-mita-voi-tehda/1a058dec-0eb1-38b8-990d-59910a8b1442


860 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page